- De Utrechtse batterijproducent iwell haalt 27 miljoen euro op om internationaal verder aan de weg te kunnen timmeren.
- Het bedrijf levert batterijsystemen met slimme software, zodat bedrijven ondanks een overvol elektriciteitsnet alsnog kunnen beginnen met zonnepanelen.
- In Nederland verdubbelde het aantal bedrijven dat wacht op een aansluiting op het stroomnet in een jaar tijd naar twaalfduizend.
- Lees ook: Stormachtige groei bij Utrechtse batterijleverancier iwell
Batterijleverancier iwell krijgt een investering van 27 miljoen euro, bedoeld om internationaal meer voet aan de grond te krijgen. Eerder haalde het bedrijf al 5 euro op bij investeerders.
Dat brengt het bedrijf dinsdag naar buiten. Met het geld wil het Utrechtse bedrijf inzetten op verdere groei in onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, regio’s waar het elektriciteitsnet – net als in Nederland – onder druk staat.
Door dit probleem, ook wel netcongestie genoemd, kunnen bedrijven minder snel verduurzamen dan zij dat soms willen. Ze willen bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak plaatsen, maar kunnen daarvoor geen zwaardere netaansluiting op het stroomnet krijgen. Het aantal bedrijven in Nederland dat wacht op een aansluiting op het overvolle stroomnet verdubbelde in een jaar tijd naar twaalfduizend.
Het in 2016 opgerichte iwell speelt op dit probleem in, door afnemers een systeem van grote batterijen te leveren, waaraan bedrijven hun zonnepanelen, windturbines en laadpalen alsnog kunnen aansluiten.
Met een eigen softwaresysteem regelt de startup dat energie op goedkope piekmomenten in de batterij wordt opgeslagen. Zodra er een tekort is aan stroom, geeft de batterij de energie weer vrij. Hiermee probeert de startup te voorkomen dat afnemers stroom aan het net terugleveren als dit overbelast is.
Onafhankelijk worden van buitenlandse landen
"Wij zorgen ervoor dat licht blijft branden en dat groene stroom de meest betaalbare vorm van stroom is", zegt ondernemer Jan Willem de Jong tegen Business Insider Nederland. "Je wilt voor je energievoorziening niet afhankelijk zijn van landen zoals de Verenigde Staten, Rusland en Qatar. Dat wil je in Europa in eigen handen houden en dat maken wij mogelijk."
De nieuwe geldronde wordt geleid door de Parijse vermogensbeheerder Meridiam. Ook legt de Nederlandse publieke financier Invest-NL geld in, naast Rabobank en de bestaande aandeelhouders van iwell. Het Utrechtse bedrijf geeft in ruil voor het kapitaal een "minderheidsbelang" weg, zegt De Jong. de oprichters zelf hebben volgens hem nog altijd de meerderheid van de aandelen in iwell in handen.
Iwell heeft al vestigingen België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Met het nieuwe groeigeld wil De Jong in deze markten "versnellen en vooruit investeren".
"Uiteindelijk willen we actief worden in alle grote Europese economieën", zegt De Jong. Hij stelt daarbij in het bijzonder te kijken naar Italië, Polen, Portugal en Spanje. In de laatstgenoemde twee landen viel maandagmiddag de stroom plotseling uit vanwege problemen met het netwerk.
Ook breidt iwell het team uit. Het bedrijf heeft al 85 werknemers op de loonlijst staan, maar De Jong stelt dit jaar "veertig tot zestig fte's" aan te hopen rijgen in de vorm van "data- en softwarespecialisten".

Zweedse branchegenoot ging failliet
Toen Business Insider Nederland iwell begin 2024 sprak, gaf ondernemer Jan Willem de Jong al aan op zoek te zijn naar "tientallen miljoenen".
Dat het een bedrag zou worden dat lager is dan wat internationale concurrenten de afgelopen jaren ophaalden, stond toen al vast voor iwell. De Jong wijst erop dat zijn bedrijf winstgevend is het vooral moet hebben van "autonome groei". De komende vijf jaar verwacht hij dan ook niet opnieuw met de pet rond te gaan bij geldschieters.
Toch, aan geld lijkt bepaald geen gebrek in de sector. De markt voor batterijsystemen in Nederland trekt aan, meldde het Financieele Dagblad dan ook maandag. Banken, durfinvesteerders en buitenlandse infrastructuurfondsen zouden afgelopen maanden miljoenen euro's in nieuwe batterijsystemen gestoken hebben.
Het Amsterdamse Return investeert - samen met geldschieters - bijvoorbeeld megabedragen van 85- en 350 miljoen in opslagsystemen in Waddinxveen en de haven van Vlissingen.
Is de 27 miljoen euro die iwell ophaalt in dit licht niet wat weinig? Volgens De Jong gaat de vergelijking met Return mank. "Zij investeren in een project met grote batterijen. Daar gaat het geld naartoe. Wij hebben onze activa [de batterijen, red.] niet in eigendom. Dit geld is puur bedoeld voor de groei van het bedrijf."
Het tevens in 2016 opgerichte Zweedse bedrijf Northvolt haalde sinds zijn oprichting zelfs al 15 miljard dollar op. In maart dit jaar ging het bedrijf, dat batterijen voor de autosector leverde, echter plots over de kop. Northvolt werd lange tijd gezien als het Europese paradepaardje van de sector.
Het bedrijf groeide te snel, maar leed ook onder het feit dat de Europese batterijenmarkt overspoeld wordt door goedkopere Chinese aanbieders.
Zorgen over deze Chinese concurrentie heeft De Jong niet, zegt hij desgevraagd. "Wij werken al heel lang heel goed samen met Chinese partijen en bezoeken elkaar vaak."
"Ons doel is niet om prijsvechter te zijn", zegt De Jong, die uitlegt dat zijn bedrijf het vooral moet hebben van privacy. "Voor ons is cybersecurity een heel groot thema. Wij zijn eigenaar en bouwer van alle softwarestromen. We zetten alle achterdeurtjes dicht, beheren de datastromen en werken daarvoor met Europese apparatuur. Er zijn dus geen Chinese achterdeurtjes. In de telecom ging ook eerst iedereen over op Huawei, om daar later op terug te komen."
De batterijsystemen van iwell hebben toch wel degelijk een prijskaartje. Afnemers betalen er 100.000 euro tot 3 miljoen euro voor, maar volgens De Jong kan dat goed uit. "Het is een investering die bedrijven binnen drie tot zeven jaar terug kunnen verdienen, doordat ze zelf stroom op kunnen wekken."
Iwell draaide €27 miljoen omzet in 2024
Iwell groeit snel in omzet. Het bedrijf noteerde afgelopen jaar een omzet van 27 miljoen euro, tegenover 16 miljoen euro in 2023, zegt De Jong tegen Business Insider Nederland. In 2022 draaide het bedrijf nog een omzet van 7 miljoen euro. "Over vijf jaar willen we naar 220 miljoen euro omzet toegroeien", zegt De Jong.
Iwell stelt al meer dan driehonderd projecten te hebben gerealiseerd. Met name in Nederland, maar De Jonge verwacht dat Duitsland vanaf volgend jaar de grootste afzetmarkt van zijn bedrijf wordt.
Iwell levert volgens De Jonge vooral aan partijen in het vastgoed, zoals Montea en Prologis, de logistiek, het transport, de industrie en het mkb. Zo hielp het bedrijf in de Zaanstreek mee om tweehonderd elektrische bussen in een congestiegebied de weg op te krijgen. Ook werkt het bedrijf samen met vrachtwagenproducent DAF voor de elektrificatie van wegenparken van afnemers.
De Jong stelt desgevraagd al door meerdere partijen te zijn benaderd voor een overname. Hij verkoopt hierbij standaard 'nee', want een bedrijfsverkoop is niet waar hij voorlopig op uit stelt te zijn.
"Te vaak zie je dat een bedrijf al snel wordt verkocht", zegt De Jong. "Dan kun je met een grote zak geld op de Bahama's zitten, maar dat wil ik niet. Ik heb de kans om het Europese energienetwerk te hervormen. Hoe vaak krijg je in het leven zo'n kans? Van mij zijn ze voorlopig niet af."